Figur 6 Hele kløyvinga skal være gjennompløyd.
Andre kløyvingsfår
1. Skiveristlene skal stå i samme stilling som ved første kløyvingsfår.
2. Skummeutstyret skal ikke benyttes.
3. Kort inn igjen toppstanga. Den skal nå ha en lengde som er omtrent som ved normal pløying, eventuelt litt lengre.
4. Avvatringa må forlenges mye. Begge plogene skal nå gå til ca halv dybde mens begge traktorhjulene skal gå på upløyd mark, derfor må avvatringsstaget forlenges og være lengre enn ved vanlig pløying.
5. Har plogen dybdehjulet må dette stilles ned fordi vi har vatret av plogen. Går plogen for djupt, blir det for mye jord i midten av kløyvinga og ryggen kommer til å bli høy. Går plogen for grunt, blir ikke kvekerøttene skåret løs.
Traktoren skal nå plasseres slik i forhold til første den kløyvingsfåra at brøstet på fremre plogen går i kanten på det upløyde landet. Det er viktig at en ikke kjører for langt til høgre slik at det blir stående igjen en upløyd stripe. Det er også uheldig at en kjører for langt til venstre slik at for mye av den første velta blir tatt med og blir liggende i midten.
Første runde på ryggen
1. Skiveristlen på fremre kroppen stilles ned og inntil brøstet. Dette er for at en skal få en ren kant på velta. Skiveristlen på bakre kroppen stilles litt dypere enn ved normal pløying, og omtrent normal avstand fra brøstet.
2. Skumskjær nyttes normalt ikke på fremre plogkropp på denne turen. På bakre plogkropp skal det brukes skummeutstyr, men det er viktig at det ikke skummes for mye, da blir den bakre velta for låg i forhold til den første.
3. Toppstanga skal være litt kortere enn normalt.
4. Avvatringsstaget må kortes inn slik at lengden er omtrent som ved normal pløying. Når en begynner å kjøre, skal det justeres slik at fremre plogkropp går til vel 1/2 dybde og bakre plogkropp til vel 3/4 dybde.
5. Hydraulikken eller dybdehjulet skal justeres slik at den bakre kroppen går til vel 3/4 dybde.
Plasser traktoren slik at høgre hjulsett går helt inntil venstre kant av kløyvinga. Pass på at første velta ikke fyller hele kløyvinga. Bruk beitespake og lag ei smalere får om nødvendig.

Figur 7 Når en pløyer ryggen skal fremre plogkropp gå til ca halv dybde og bakre til ca ¾ dybde.
Andre runde på kløyvinga
Ploginnstillinga på andre turen i sammenslaget er i utgangspunktet de samme som for første turen. Plasser høgre hjulsett ned i kløyvinga inntil kanten. Normalt vil det være nødvendig å finjustere avvatringa og veltebredden for å få passe høg rygg og dybde på første velta. Dersom den første velta legger seg oppå den velta som ble lagt i første runde, må kjøre lengre til venstre og/eller bruke beitespaken slik at plogen kommer lengre til venstre.
Fullføring av ryggen
Nå skal det i tevling normalt kjøres to turer til slik at den endelige ryggen har seks velter på hver side av midten. Plogen skal nå i utgangspunktet stilles med samme målene som normal pløying, men det kan være aktuelt å justere avvatringsstagets lengde på første turen slik at en får en jamn overgang fra de to første veltene i ryggen. Det kan også være aktuelt å justere ned skumskjæret på den første fåra i forhold til normal stilling. Bakre plogkropp skal nå ned på full dybde.
Pløying av feltet og forberedelse til avslutning
I tevling skal en nå begynne å pløye mot naboen (naboryggen). For å få en skikkelig avslutning skal en før den prosessen begynner ha igjen ei upløyd stripe som er parallell og fem velter brei. En må derfor begynne å tenke på dette allerede når en begynner å pløye mot naboen. Har naboen kjørt krokete (jeg regner med at dine fårer er rette), har du lov til å rette opp dette på de to første turene mot naboen. Det er også en fordel å kontrollere om teigen din er parallell. Det beste er å bruke et målebånd av den typen tømmerhoggerne bruker. På dette fester du en totoms spiker i enden. Denne kan du stikke inn i fårkanten slik at den sitter når du går tvers over teigen og måler til andre siden. Når du har tatt målet, rykker du i målebåndet slik at spikeren slipper og målebandet ruller seg inn av seg sjøl. Dermed slipper du å gå mer enn nødvendig. På dette tidspunktet pleier jeg sjøl å kontrollere at teigens bredde går opp i ulike antall velter. Vi skal jo ha igjen fem velter. Dermed har jeg en tabell for dette. Har jeg en plog på 13 tommer, velter denne ca 33cm. Jeg har da en tabell som går på 0,33m, 0,99m, 1,65m, 2,31m osv opp til for eksempel 17 turer. Da skal det være 15,51m. Dersom jeg måler 15,20m må jeg ta to smale fårer med første plogkropp mot naboen for å komme på tur. Etter hvert som en da pløyer teigen er det nødvendig å kontrollere i blant for å sjekke om en tar riktig bredde og at en beholder en parallell teig.
Avslutning
Når en velter jorda fra hverandre slik en gjør på en teig, vil en dersom en ikke gjør noe annet, komme til å få ei brei djup aurfår. Det er dette en skal unngå ved å lage en avslutning slik det blir beskrevet her. Avslutningen begynner når det er igjen fem velter. Det er bedre å ha igjen litt for lite enn litt for mye.
Grunnfår
Grunnfåra skal tas når det står igjen fem velter og den skal tas til halv dybde med bakre plogkropp. Samtidig skal den fremre plogkroppen gå til ¾ dybde. Fåra som tas til halv dybde skal tas til full dybde siste turen. På den måten skal vi dele problemet med at veltene legges fra hverandre på slutten. For å få dette til må plogen stilles i forhold til dette.
1. Still ned skiveristelen på den bakre kroppen og still den inntil brøstet. Dette gir plogen bedre støtte og fåra blir ren. Det er en fordel å stille skiveristelen på første plogkroppen litt ned.
2. Skummeutstyret stilles noe ned, mest på den bakre kroppen.
3. Toppstanga skal ha omtrent normal lengde, eventuelt litt lengre.
4. Forleng avvatringsstaget. Den fremre kroppen skal ha 3/4 til full dybde, når den bakre kroppen skal ha omtrent halv dybde.
5. Hydraulikken eller dybdehjulet stilles ned slik at den bakre plogen får omtrent halv dybde.
Plasser traktoren i fåra som ved normal pløying. Bruk beitinga for å justere inn eventuelle kroker. Det skal nå stå igjen ca 3 velter.

Figur 8 Avslutningen skal gi en jevn overgang til aurfåra og det skal bli igjen ei smal aurfåra.
Nest siste får
På denne turen skal det tas to normale velter.
1. Stil skiveristlene som ved normal pløying.
2. Stil skummeutstyret som ved normal pløying.
3. Toppstanga skal ha normal lengde.
4. Avvatringsstaget kan i utgangspunktet ha omtrent samme lengde som ved kjøring av grunnfåra, men må justeres slik at begge plogene går like dypt.
5. Still hydraulikken eller dybdehjulet slik at plogene får omtrent full dybde. På noen ploger går dybdehjulet i kanten av den gjenstående stripa. Det kan derfor bli nødvendig å hjelpe til med motstandsreguleringa (dybdekontrollen).
Plasser traktoren slik at hjulsettene går ned i hver si får. Dersom det er ujamn bredde, skal en la venstre hjulsett gå inntil den gjenstående kanten. Bruk beitinga slik at det står igjen ei upløyd stripe som har bredde på ca ei velte.
Sluttfåra
Før enn sluttfåra skal tas
1. Still ned skiveristelen på bakre kroppen og still den inntil brøstet. Skiveristelen på fremre kroppen skal ikke brukes.
2. Skummeutstyret på fremre kroppen brukes som normalt. På bakre kroppen løftes skummeutstyret opp eller tas av.
3. Toppstanga skal ha normal lengde eller være litt lengre.
4. Avvatringsstaget må kortes inn. Det er meget viktig at en får avvatringsstaget kort nok. Er avvatringsstaget for langt, går fremre kroppen for dypt og plogen vil bli presset over til venstre og aurfåra blir brei.
5. Bakre plogen skal gå til en dybde (nivå) som tilsvarer omtrentlig full dybde. Det er viktig at dybden er tilstrekkelig til at landsida får nok upløyd jord å støtte seg på.